Pravo svojine

PRAVO SVOJINE-

 

Pronašli ste nekretninu koja vam odgovara i sledeće pitanje je „Ko će biti vlasnik?“.

Oni koju su već kupovali nekretnine znaju o čemu pišemo i imaju spreman odgovor, međutim kupci koji su prvi put u prilici da kupe nekretninu uglavnom imaju dilemu.

Ukoliko jedna osoba hoće da kupi nekretninu, onda tu nema razmišljanja, ali dogovor nastaje kada je u pitanju više osoba, na primer- bračni par.

Pravo svojine na nepokretnosti se stiče u momentu upisa novog vlasnika u katastar, pre toga sa overenom, od strane Javnog beležnika, dozvolom od starog vlasnika za uknjižbu- Clausula intabulandi.

Prema zakonu Republike Srbije način sticanja prava svojine na nepokretnostima može da bude na više načina, ali kada mislimo na krajnju odluku, onda postoje tri mogućnosti:

  1. Posebna imovina- nepokretnost može da bude samo na jednoj osobi i da to bude njegova posebna imovina, bez udela supružnika ili druge osobe, kao i da time samostalno raspolaže;
  2. Zajednička imovina- vlasništvo oba supružnika gde je imovina u neiskazanim udelima i jedno bez drugog ne mogu raspolagati nekretninom, potrebna je zajednička saglasnost;
  3. Suvlasničko-zajednička imovina- knjiže se oba partnera, ali svaki supružnik ima tačno određen svoj deo, u razlomcima ili procentima. Isti je slučaj i ako nisu bračni supružnici u pitanju.

 

Ukoliko se bračni supružnici opredele za posebnu imovinu, drugi supružnik mora prisustvovati overi ugovora kod Javnog beležnika i svojim potpisom se svesno odreći i dozvoliti da samo druga strana bude isključivi vlasnik nepokretnosti.

 U suprotnom, ako se drugi supružnik ne pojavi na overi ugovora druga polovina automatski pripada drugoj strani. Bitna informacija za one koji svesno to žele- u tom slučaju ne moraju obe strane da prisustvuju i nekretnina će biti u pravnom smilu- zajednička.  

Suvlasnično-zajedničku imovinu uglavnom biraju partneri koji tačno znaju svoj udeo na određenoj nepokretnosti. Nekada to bude slučaj i sa bračnim partnerima, ako se na primer tačno zna ko koliko novca ulaže.

Naš savet za sve buduće vlasnike je da se, pre nego što uđete u sam proces kupovine, raspitate  i posavetujete sa stručnim licima, dogovorite oko detalja sa drugom stranom kako u budućnosti ne biste imali problema.

Nadamo se da smo pomogli onima koji imaju dilemu oko ovog pitanja, a svakako za dodatni savet nas uvek možete pozvati.