PROCES KUPOVINE PUTEM STAMBENOG KREDITA

Kupovina putem stambenog kredita je danas izbor velikog broja ljudi, a s obzirom na same cene zakupa nekretnina, to nije ništa čudno. Mesečna rata može da iznosi isto koliko bi iznosila i mesečna kirija.

Pre same portage za stanom potrebno je da se raspitate da li imate mogućnost za podizanje kredita i do kog  iznosa.

Ukoliko ste dobili zeleno svetlo od banke, možete da krenete u potragu za idealnom nekretninom.

Prvi korak  je svakako pronalazak adekvatne nekretnine koja Vam odgovara u svakom smislu, a takođe bitna stavka je i da je uknjižena.

Nakon toga sledi rezervacija kojom obustavljate dalju prodaju željene nekretnine i time obezbeđujete da je ona vaša i da je neće neko drugi kupiti pre vas.

Sledeći korak je pravna provera nekretnine, da li je sve podobno za banku,s obzirom da se stambeni krediti  ne odobravaju za  nekretnine koje su pod teretom i sa kojima bi potencijalno sutra imali problema. Zatim ide sastanak sa prodavcem, detaljan dogovor oko svih elemenata ugovora, rokova, iznosa isplate, kapare i slično, a nakon toga  ide sastavljanje predugovora od strane naših pravnih saradnika

Uobičajeno učešće iznosi 20% od cene stana, dok pojedine banke odobravaju i sa 10%, a naravno učešće može da bude i veće.

Banke  isplaćuju stambene kredite u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Predugovor  može da se overi kod Javnog bezežnika.

Taksa za overu predugovora iznosi pola od ukupnog iznosa konačne overe ugovora, tako da overa predugovora neće poduplati Vaše troškove, pod uslovom da se overi kod istog beležnika.

Kada se učešće isplati, sledi odlazak u banku sa predugovorom, svežim listom nepokretnosti i  sve što ste se dogovorili sa vašim bankarom da je potrebno da ponesete.

Nakon toga procenitelj izlazi na teren da izvrši procenu nekretnine.

Sledi čekanje na odgovor od banke. Ukoliko je odgovor  pozitivan, njihova  pravna služba sastavlja založnu izjavu, koju nakon toga šalje Javnom beležniku i priprema se konačan ugovor.

Na Vama je da pitate banku u kom vremenskom roku puštaju novčana sredstva prodavcima, kako bi se tačno utvrdilo u konačnom ugovoru, a s obzirom da banke ne puštaju sredstva odmah nakon overe konačnog ugovora.

Kada dođe do trenutka overe konačnog ugovora potreban je novac za plaćanje druge polovine takse za overu, kao i za taksu za overu založne izjave. Takse kod Javnog beležnika se plaćaju u dinarima.

Kupci prve nekretnine u tom trenutku overavaju i izjavu o kupovini prvog stana.

Notar priprema dokumentaciju koja vam je potrebna za banku, a vi u skladu sa dogovorom sa bankarom, odnosite sve što im je potrebno kako bi pustili sredstva prodavcima i kako biste završili celu priču.

Na kraju dolazi do isplate novčanih sredstava,  plaćanje provizije banci za prenos novca i primopredaja ključeva.

Uobičajeno vreme za celokupnu proceduru iznosi 60 dana, odnosno 2 meseca.

Završili ste proces kupovine i možete da uživate u Vašoj novoj nekretnini!